tiistai 29. marraskuuta 2011

"Lumi yllätti lumenluojat"

Tonttu on koko komeudessaan lennähtämäisillään kupperiskeikkaa. Ulkoporras on jäässä. Talon mies ei ole tietenkään ehtinyt lakaista porrasta pihalle käydessään. Pihakuusen valot ovat kadonneet lumivällyjen alle.

Porrasharjaa ei näy. Tonttu toimittaa asian haravalla. Lunta pitäisi luoda pihastakin, vaan missä piileksivät lumenluontivarusteet. Tonttu kurkistaa verstaaseen. Talon miehen veistosten tekeleet kellottavat pöydillä, lumikolia ei näy suksienkaan seassa. Takapihalla Tonttu tekee löydön: alati kekseliäs Talon mies on hoksannut ripustaa lumikolat puuhun. Tonttu muistelee, että jonakuna talvena kolan löytämiseen olisi tarvittu kola. Viisaita ovat Talon miehet, oppivaista sorttia.

Tyttö on ilmoittanut kyllästyneensä Tontun lätinöihin ja muuttavansa kaupunkiin ison pojan luo. Tonttu huolestuu: Mitä tulee teinikalenterista ilman teiniä?

Muuttokuormaa ei ole vielä pakattu. Vuokraetuihin kuuluvan pihan haravoinnin tyttö joutunee sääolosuhteiden vuoksi suorittamaan jälkitilityksenä.

Kouluun lähtiessään tyttö tuumailee, mahtaako Tonttu yllätyslappuineen vierailla veljen talossa. Tonttu arvelee, että ison pojan johtamistaidot riittävät mainiosti yllätysten etsintään oikeuttavien velvollisuuksien keksimiseen. Koiranulkoilutusta ja vauvanhoitoa riittää. Tytön mielessä siintävä huoleton hengailu kavereitten kanssa kaupungilla voi kutistua yllättävän vähiin.

Tonttu etsiii kaapista nastarenkaat kenkiinsä. Silmä osuu tytön talvisaappaisiin. Tyttö on taas jymäyttänyt Tonttua ja suksinut tiehensä tennareissa. Onneksi niissä on nykyään muodikasta käyttää villasukkia.

Tonttu totisesti toivoo, ettei kukaan autoilijoista ole enää elänyt hyvässä uskossa äkilliseen ilmaston lämpenemiseen. Ilman talvikenkiä ei neljälläkään pyörällä turvallisesti kuljeta.

Aurinko paistaa matalalta lumisten peltojen ylle. Tervetuloa joulukuu.

Tontun kalenterin eettiset periaatteet löytyvät luvusta Talsan Tontun joulukalenteri 2011.

4 kommenttia:

  1. Kiva kun Talsan tonttu taas heräsi, kiitos tarinoista ja tuuminnoista. Hienot uudet sivut. Joulua odotellessa Turussa tallustelee eräs toinen tonttu savunsinisessä hiippahuppuisessa huopatakissaan ja tuumii, mistä tulisi vastaan lyhty. Aamuisin voisi tallustella kouluun lyhdyn valossa kaupungin läpi ja mussuttaa taskuun sullottuja aamupalapipareita. Eikä täällä vielä mitään lunta. Kirkon joulukuusessa on valot ja joulumarkkinat alkaneet.

    VastaaPoista
  2. Mainiota Tonttu, odottelinkin jo sivun avautumista. Kävin kurkkimassa useaan kertaan ja tänään postiini tuli iloinen viesti.

    Minun talvikenkäni visertävät - sisätiloihin tullessa märät pohjat aloittavat viserryksen!

    VastaaPoista
  3. Tonttu ihmettelee sille entuudestaan tuiki tuntematonta palautelomaketta ja hämmentyy heti omituisten profiilien valinassa. Tähänkös tämä tyssäsi. Olisiko AIM vai OpenID? WordPress kuulostaa Tontun mielestä suureelliselta. Jospa se on New York Timesin toimittajille. Mikä siis neuvoksi?

    Tonttu älyää, ettei Anonyymi olekaan edellisen kirjoittajan nimimerkki. Ehkä kirjoittaja onkin valinnut profiilikseen Nimetön, Tonttu päättelee.


    Koska Tonttu ei halua johdattaa lukijaansa harhapoluille, se päättää itse testata kommenttilomaketta. Lukija voi nyt olla täysin huoletta. Mihinkään ei tarvitse kirjautua vasten tahtoaan ja luovuttaa kallisarvoisia tietojaan, vaan voi tehdä kuten edellä: valita profiiliksi Nimetön.

    Jos nimettömyys alkaa kuitenkin ahdistaa, voi kommentin loppuun lykätä oman puumerkkinsä.

    Tonttu tuusaa kommenttinsa kanssa, esikatselee ja korjailee. Kritisoi itseään ja muuttaa jälleen sanamuotoa. Viimein se tyytyy lopputulokseen ja painaa Lähetä-nappulasta. Vielä pitää ratkaista kummallinen koukeroriipustus ruudun alareunassa. Käsialatulkinta on Tontun erikoistumisala, mutta se uskoo, että riimut aukeavat ilman kansankynttilän tutkintoakin.

    Ei tämä niin hankalaa ollutkaan, Tonttu innostuu, ja lähettää kommenttinsa toiseen kertaan, jotta asia varmasti menee perille. Postimies soittaa aina kahdesti, Tonttu ajattelee sähköpostin kilahtaessa toisen kerran ja julkaisee jälkimmäisen sepustuksensa.

    Asia hoituu siis kuin ennenkin, Tonttu myhäilee hyväksyvästi.

    Eikus kirjuuttelemaan sitten, Tonttu toivoo ja pyytää nettineroja ystäviään sopivan hetken tullen valistamaan sitä profiilinimien todellisesta olemuksesta.


    t. Talsan Tonttu

    VastaaPoista
  4. Hupsista. Tonttu on viimeinkin löytänyt selityksen omituisille kellonajoille. Tyynellämerellä julkaistu teksti on lipsahtanut tykkänään eri päivän kirjoihin. Tonttu on siis kirjoittaessaan aikamatkaillut maapallon toiselle puolen, Susanna puolestaan kirjoitellut oikeaan kotimaiseen aikaan.

    Tonttu pahoittelee aikakaaosta. Ehkäpäs joku nettineropatti osaa auttaa päivämäärän oikaisussa, Tonttu uskoo, vaikka mopon ohjaukseen asialla ei ole vähintäkään merkitystä.

    VastaaPoista