lauantai 10. joulukuuta 2011

10. joulukuuta "Suksi kuuseen"

Tonttu kopistelee lumet kengistään ja romauttaa puunkantokorin lattialle. Se virittelee leivinuuniin tulet. Talossa on oudon hiljaista. Talon mies on töissään. Kiirettä pitää. Kaikki haluavat jouluksi kotiin ja lämmintä tupaan ja mielellään vielä kinkunkin paistumaan omaan uuniin.

Tyttö on ulkoistettu. Tonttu miettii, miten iso poika mahtaa junailla pikkusiskonsa menojen kanssa, mutta päättelee, että hyvin se menee. Ehkä pojalla on tuoreemmassa muistissa teinivuosien kotkotukset. Tonttu ajattelee talvisäässä farkkutakissa ja tennareissa värjöttelevää teiniään ja muistaa, että on sitä 70-luvullakin tulipalopakkasessa pelkässä samettijakussa ostareiden nurkilla hytisty jonkun nuoren miehen katseita kalastellen.

Edestäänpä iso poika löytää, jos sisarensa  kaupungille hukkaa. Hyvä se on nuoren isän tulevia kasvatustehtäviä harjoitella. Yksi hujaus vaan, kun pikkuisen tonttuprinsessankin askeleet kulkevat kyliä kohti. Millaista lienee silloin meno maalimalla, Tonttu pohtii ja hieroo kolottavaa säärtään. 

Tonttu vetää villasukkaa kinttuun ja lykkää puuta pesään. On se Luojan lykky, ettei enää tarvitse nuorena nurkilla notkua, Tonttu tuumii.

Pojan huoneessa on hiirenhiljaista. Tonttu hohauttaa harteitaan. "Ei mee lepo hukkahan nuores ruumiis", Tonttu muistaa mumminsa sanoneen joskus ammoisina aikoina, kun Tonttuakin vielä nukutti. Nykyisin ei nukuta. Talon mies ihmettelee samaa. Vanhuus ei onneksi tule yksin, Tonttu tietää.

Nukkukoot siis, Tonttu päättää. Lumityöt joutavat odottaa. Lisää sataa taivaan täydeltä.

Tonttu suunnittelee leipovansa sämpylöitä, kun lorvikatarri iskee. Ulkona tuiskuttaa lunta vaakaan ja aamulenkki raittiissa ilmassa tekee Tontun raukeaksi. Mitä sitä turhia hössöttää, Tonttu miettii. Sohvalle vaan oikoseksi ja filttiä niskaan.

Päivänokosten jälkeen Tonttu hoksaa, että poikaa nukuttaa edelleen. Se ei malta olla mainitsematta, että ylös saattaisi nousta ennen iltaa.

Tonttu keittää kahvit ja tutkailee sanomalehteä. Urheilukaupan mainoksessa on nykyajan nanosuksia, Tonttu hoksaa. Hyvä olisi uusilla suksilla hiihdellä peltojen kimmeltävillä keväthangilla, Tonttu haaveksii. Ei jäisi menestys kotiladuilla voitelustakaan kiinni, kun tuollaiset lankut allensa saisi, Tonttu uskoo.

Tonttu päättää valistaa Talon miestä hyvässä hengessä ja joululahjan saamisen toivossa, että suksien mennessä ristiin, Tonttu kyllä ilomielin ja kehottamatta suksisi kuuseen tai vaikka suollekin, jos lehtikuvan sivakat saisi. Saisi Talon mies kaikessa rauhassa hermojansa lepuutella ja Tonttu puolestaan jo ovella leppyneenä palaisi entistä ehompana takaisin hellannaruun. Saattaisi Talon mies näillä perustein  hyvinkin suksikauppaan taipua, Tonttu uskoo.

--




Tonttu on saanut Muumitalonsa valmiiksi ja vaanii hämärissä, ettei Muumimamman ruusutarhaa veroteta ennen avajaisia. Poika arvelee, että Muumitalo tulee säilymään pitempäänkin. Liian vähän karkkia, kuuluu nuoren miehen tuomio.

Jostain kumman syystä Tonttu ei onnistunut linkittämään pikkukuvaa oikealle sivulle, mutta ei hätää, Tontun tekelettä pääsee tarkemmin ihailemaan tästä:



Tontun kalenterin eettiset periaatteet löytyvät luvusta Talsan Tontun joulukalenteri 2011.

4 kommenttia:

  1. Kiitos pullareseptistä. Tehtiin niitä Jennyn kanssa. Hyviä tuli ja jauhot levisivät jos ei maailman niin kodin ääriin asti :).
    Arja

    VastaaPoista
  2. Tonttu näkee sielunsa silmin uuden pullaaleipovan sukupolven lennokkaan työskentelyotteen.

    Pullan sisään kannattaa kokeilla kääräistä myös reilusti omenakanelimarmeladia rusinoilla ja manteleilla höystettynä. Tulee sitten melkein glögitkin samalla leipomisella, Tonttu vinkkaa.

    VastaaPoista
  3. Muumitalo on mykistävän hieno, toiset tohisee joulukiireessä, mutta Tontulla on vaan ihmeesti aikaa rakennella tällaista. Mun fb-kaveritkin on lumoutuneita <3 !

    VastaaPoista
  4. Ihan saa vapautuneesti olla lumoutunut, Tonttu lupaa.

    Tonttu arvelee pojan olevan kuitenkin oikeassa. Paremmankin makuisia pipariluomuksia on talossa syöty, mikä tosin takaa säilyvyyden jopa jouluun asti. Muumitalo onkin laskettava Tontun ilmeisen jouluhulluuden tuotteeksi.

    Tonttu kyllä Muumitaloansa mieluusti kynttilänvalossa silmäilee ja ohi kulkeissaan potkaisee alati lihovat villakoirat nojatuolien alle häppeemään ja parempia siivouspäiviä odottelemaan.

    VastaaPoista