sunnuntai 18. joulukuuta 2011

18. joulukuuta "Lepopäivän ratoksi"

Tonttu sytyttää neljännen kynttilän. Ulkona on umpiharmaata. Tonttu istuu hiljaisena on mietiskelee jouluasioitaan. Edessä ovat joulusiivoukset ja nurkan nuohoukset, vaan eihän sitä lepopäivää siivouspuuhiin sidota, Tonttu ajattelee. Siivosti ja sävyisästi vaan hiljentymistä ja mietiskelyä harjoitetaan. 
Tonttu kieltäytyy jyrkästi kaupoille lähtemisestä, vaikka Talon mies jo asiaan innostuukin. Turhaa touhotusta koko sunnuntaishoppailu, Tonttu uskoo. Parempi olisi kaupanmyyjienkin rauhassa kotonansa pipareita leipoa ja joulun rauhaa fiilistellä. Toisaalta, Tonttu tietää, joulukuinen sunnuntai-ilta kaupankassana saattaa merkitä nuorelle opiskelijalle ruokaa koko viikoksi. Puolensa siis joka lantilla, Tonttu arvelee. 

Tonttu itse ei tavaranhamstraukseen kaipaile. Krääsää tuppaa nurkkiin kertymään muutoinkin siivouspuuhia ja koko elämää sekoittamaan. Tonttu selailee nettiä, josko jonkinlaista helpotusta sekasorron ratkaisemiksi löytyisi. Jos lukijallakin sattuisi sama ongelma vastaan, Tonttu ehdottaa lukemaisemaan artikkelin Kaaos kuriin. Opikseen kun tuosta vielä osaisi ottaa, Tonttu tuumiskelee.

Puolenpäivän jälkeen Tonttu arvelee hiljentyneensä riittävästi. Sitäpaitsi yläkerran asukkaat ovat levänneet jo useammankin lepopäivän edestä. Vuoden haastavin koetos on perinteisesti pojan huoneen joulusiivous. Taipumusta on ihmisellä ikävystäviä tehtäviä ja toimia etiäpäin lykätä, Tonttu toteaa. Toki poika viikottain huoneensa imuroi ja moppaa, matonkin pudistelee - joskus luultavasti. Kovin vaan on kutistunut puhdistuksen alaisuuteen joutava lattiapinta-ala tavaravuorien alle. 

Tonttu ei periaatteen ihmisenä itseään päätä pidemmän miehen kamppeisiin kajoa. Itse on vaan sekasotkunsa selvitettävä, vaan kestää se, aloittaminen. Ei siedä moista vehtaamista Tontun hermo.

Tyttö suostuu työnjohtajaksi pojanhuoneen perkaukseen Tontun tarjoamaa kohtuullista korvausta vastaan. Summaan toki sisältyvät alvit, matka- ja varsinkin jätteenkäsittelykorvaukset. (Syytettä lapsityövoiman, minimituntipalkan alituksen ja harmaan talouden suosimisesta Tonttua vastaan ei kannata nostaa.  Nappulat katoaisivat Tontun taskuista tytön pohjattomiin, välttämättömiin menoihin joka tapauksessa.)

Tonttu pistäytyy pihamaalla. Fasaanit ovat ottaneet lintulaudan ympäristön kantakuppilakseen. Pubin säiliöitä on täyteltävä tämän tästä. 

Palatessa yläkerrassa soi rytmikäs musiikki, jonka seasta kaikuu hyväntuulista puhetta ja naurua. Tavaroita siirrellään, vettä loristellaan ja imurinkin ääntä kuuluu. 

Sellaista on joulun taika. Kyllä sitä vaan uusi tonttupolvi Tonttua viisaammat ja tehokkaammat keinot keksii, se kiittelee neuvokasta tyttöä. Lepopäivän ratoksi Tonttu istahtaa nojatuoliin ja pistää joululaulut stereoista kaikukaan. Ja puhdasta ilman korvan lotkautusta.






Tontun kalenterin eettiset periaatteet löytyvät luvusta Talsan Tontun joulukalenteri 2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti