sunnuntai 4. joulukuuta 2011

4.joulukuuta "Pajan tuottehet, somat antimet"


Tonttu kaipailee lähipiirin joululahjatoiveita pukille välitettäväksi. Hataraan muistiinsa vedoten Tonttu toivoo kirjallista palautetta asiaan liittyen. Tyttö tiedustelee pukin tämänhetkistä varallisuutta ja mahdollisen lahjatoiveen nimellisarvoa. Tonttu tuumaa, että pukinpajan osakepörssi on laskusuunnassa, mutta järkeville ja tarpeellisille toiveille löytynee aina limiittiä.
Tytön tärkeä ja hyödyllinen lahjatoive loksauttaa Tontun leuat levälleen. Tyttö, jolla on kauniit, olkapään alle ulottuvat  kiiltäväntummat kutrit toivoo hiusten pidennyksiä. Mistä lienee moista hulluutusta päähänsä saanut? 

Tonttu ilmoittaa ykskantaan, että Joulupukin valtakunnan joukkovelkakirjat ovat kansainvälisillä markkinoilla sen verran pahassa laskussa, että omilla hiuksilla on vaan tietä eteenpäin tallustettava.

Tyttö linnoittautuu omaan lokeroonsa. Hetken päästä tyttö ilmestyy Tontun tykö Möhköfantti kainalossa ja kädessä uusi yritys pukin kukkaronnyörien höllentämiseksi. Tuiki tarpeellisilla tuotetiedostoilla ja havainnollisilla kuosi- ja värimallipiirroksilla varustettu luetelma päättyy pehmoleluosastolle, koska Möhköfantilta ja Nalle Puhilta puuttuu kaveri:  Tiikeri. "I´m Tiger, Tiger said and off he bounced", Tonttu muistaa lasten suosikkikirjan. Siunattu lapsuus säilyköön ikuisesti, Tonttu huokaa a hymyilee suopeollisesti tytön toivelistalle.

Tietokoneen äärestä yllättäen tavoitettu poika mutisee poskestaan jotain sählymaalivahdin pelivarusteista. Tonttu huokaa kaihoisasti. Kaukana ja kuitenkin niin lähellä ovat ajat, jolloin pojan toivelista oli pelkkiä numerosarjoja. Lista kourassa Tonttu seikkaili markettien legohyllyjen välissä koodeja metsästäen.

Pikkutonttujen lahjalistat ovat vielä aisoissa. Ehkä pikkutonttujen vanhemmat hallitsevat  Tonttua paremmin rajoittamisen taidon niukkuuden aikoina.

Talon miehestä kukaan selvää ota. Jotain pientä vaan jokaiselta, Talon mies mainitsee, parilla satasella, ei sen enempää, Talon mies veistää. Mikähän lienee tämänvuotinen Talon miehen lahja Talon miehelle, Tonttu huoahtaa.

Tonttu itse ei taida tarvita mitään. Tosin uusi paistinpannu ei olisi pahitteeksi. Kaiken kestävä tuote ei olekaan kestänyt koiran hampaiden puhdistavaa käsittelyä. Paistinpannu menkööt kotitalouden piikkiin. Tonttu toivoo joulurauhaa. 

Tontulla on parin joulukuisen päivän perusteella kalpea aavistus, että Tonttu itse voinee omalla käytöksellään olla joko rauhaa rakentamassa tai sitten ei. Mutta kärähtäväthän käämit välilllä jokaisella? Tonttu ihmettelee. Parastaan voi silti yrittää.

Tontun kalenterin eettiset periaatteet löytyvät luvusta Talsan Tontun joulukalenteri 2011.




1 kommentti:

  1. Meilläkin teinit toivovat pehmoleluja...
    Onpa mukava, että Tonttu kirjoittaa taas!
    Pia

    VastaaPoista