tiistai 20. joulukuuta 2011

20. joulukuuta "Pannukakku"

Tonttu vaappuu kasseineen kotiovelle. Jouluruokaa löytyy joka lähtöön, mutta illallisen kanssa on niin ja näin. Ajatus kun moniaita päiviä edellä laukkaa, arki unhoittuu, Tonttu ajattelee. Tontut lysäyttää kassit keskelle lattiaa. 
Nälkä on Tontulla  touhujensa jäljiltä niin että näköä haittaa. Eipä ole kukaan  perheenjäsenistä kokiksi hoksannut ryhtyä, Tonttu huomaa. Työnjohdon ja suorittavan portaan välillä lienee jonkinlaisia kommunikaatiokatkoksia.

Eipä jaksa Tonttukaan asialla päätää vaivata ja suurempaa suukopua pitää. Se ottaa kupin kaapista. Lorauttaa maitoa, vatkaa joukkoon munat ja vehnäjauhot. 

Pannukakku, Tonttu tietää, on pelastus joka tilanteeseen elämässä. Siinä tiivistyy ravinto, lämpö ja huolenpito, Tonttu uskoo, työntää pannukakun leivinuuniin ja sytyttää kynttilän.

Tontun parempi etu-ja jälkiruokapannukakku
Jotenkin näin se menee:
  • Sekoita 1, 5 litraan maitoa 6 munaa ja 1,5 tl suolaa. 
  • Lisää 8-9dl jauhoja ja sekoita. 
  • Lorauta sekään desin verran sulatettua rasvaa tai rypsiöljyä
  • Kaada puolet taikinasta pellille.
  • Sekoita toiseen puoleen pussillinen pakastepinaattia. Lisää tarvittaessa hiukan jauhoja. Kaada pellille ja ripota päälle 200g kinkkurouhetta.
  • Paista hyvässä uunin lämmössä 225 20-30min. Tonttu ei ota vastaan reklamaatioita paistoajasta. Se notkuu uuninsa nurkilla ja tarkkailee pannukaakun paisumista tarpeen mukaan. Joka tapauksesta pannukakun pitäisi olla päältä muhevan ruska.
  • Nauti kinkku-pinaattipannukakku eturuokana ja tavallinen hillon, jäätelön tai marjojen kera.
Tonttu sytyttelee lisää kynttilöitä. Vuoden pimeimmät päivät ovat käsillä. Ja sää senkus synkkenee. Tänään se on vaan pannukakulla pärjättävä, Tonttu toteaa, nostaa kintut taivasta kohden ja ottaa iisisti.


Tontun kalenterin eettiset periaatteet löytyvät luvusta Talsan Tontun joulukalenteri 2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti