perjantai 23. joulukuuta 2011

23. joulukuuta "Joulu pulkassa"

Tontun jouluvalmistelut sujuvat rauhallisesti. Talon mies kuuraa saunan, tyttö kuutioi ja pilkkoo salaattiainekset, poika ripustaa pyykit ja imuroi kissankarvat yläkerran sohvasta. 
Tonttu ja koira kiipeävät vuorelle sateisessa talvisäässä. Leppävesi lainehtii, lunta on sen verran, ettei tässä vaiheessa joulu sentään musta ole. Vaan huomisestapa ei kukaan tiedä, Tonttu huokaa. 

Tonttu kiipeää vuorelta alas salaattejaan ajatellen. Koiraa ei näy niin missään. Tonttu huhuilee. Ei ilmesty mustaturkki näkösälle. Tonttu huolestuu. Josko koira on joutunut metsämiesten ansaan. Tonttu kapuaa takaisin mäkeä ylös, hikeä pukkaa. Kotiin pitäisi joutua, taikina jo pöydälle nousee. 

Koira järsii kaikessa rauhassa kauriinkoipea, jonka ilves on aterialtaan jättänyt. Tonttua kiukuttaa mokoma viekas ja omaehtoinen elukka. Raadon loppu lentää kivenkoloon ja koira lompsii alakuloisena Tontun perässä vuoren rinnettä alas. 

Eipähän tarvitse koiralle jouluateriaa  miettiä, Tonttu tuumaa. Kioskilla kävi ihan omin nokkinensa.

Tonttu keittää puuron. Perhe ei vastoin Tontun odotusta nosta minkäänlaista älämölöä, kun joulupuuro ilmestyy pöytään päivää aikaisessa. Kukas sen käskee, että mantelin on jouluaattona löydyttävä, Tonttu tuumoilee. Manteli löytyy pojan lautaselta, eipä ihme. Poika on varmuuden vuoksi mättänyt lautasen kukkuroilleen hyvää joulupuuroa ja uhkaa ottaa lisääkin.  

Tonttu leipoo ja paistaa. Talon mies haistaa pullan tuoksun ja haluaa maistaa. Siitä taas haukkaa palan jos toisenkin. Ei puhu, ei pukahda. Tonttu katsoo odottavasti. Ei heru kiitoksia. Talon mies katsoo Tonttua kummissaan. Tietäähän se Tonttu itsekin, että hyvää on pulla. Mitä sitä jatkuvasti itsestään selviä asioita toistella.

Kuusta sovitellaan jalkaan. Käännellään, väännellään, lyhennetään ja lopulta nostetaan jakkaralle.  Talon mies ripustaa kuuseen tykkänään väärät valot. Kamalan näköinen, Tonttu kiivastuu. Viimein saadaan maltillinen määrä koristeita orsille ja Tonttu nyökkää tyytyväisenä.

Joulu alkaa olla pulkassa. Enää yksi pikku juttu, Tonttu huokaa. Se toivoo, että joululahjojen kanssa tapahtuu  ihme niin kuin siivouspäivänäkin. Tällä menolla lahjansaajat saavat vastaanottaa tavaransa siinä missä ne ovat nurkkaan ilmestyneetkin: tavaratalojen muovikasseissa. 

Mutta onhan aamuun aikaan, Tonttu miettii. Jospa taas joku tonttu apuun löytyisi. Ei tiedä niistä, tontuista.

--

Toistatuhatta kertaa on Tontun kalenterin luukkuja auottu, joten ihan yksinänsä pimeässä joulukuussa ei Tontunkaan ole tarvinnut kulkea. Tonttu kiittää lukijoitaan mukavasta seurasta. 

Siltä varalta, että Tontun muisti tekee tepposet tai lukija matkustaa maan ääriin, Tonttu toivottaa ihan jokaiselle tasapuolisesti levollista ja mukavaa joulua. Se muistuttaa, että huomenna on sentään vasta jouluaatto ja varsinainen ilonpito tontuilla alkaa joulupäivän aamuna, kun kiireet hellittävät.

Tonttu jää jännittämään aaton säätilaa ja öisiä ihmeitä. Joulupukki matkaan jo käy.




Tontun kalenterin eettiset periaatteet löytyvät luvusta Talsan Tontun joulukalenteri 2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti