lauantai 17. joulukuuta 2011

17. joulukuuta "Leipää pelloilta maan"

 
Tonttuun iskee himo. Porkkanalaatikko tuoksuu Tontun mielikuvissa niin niin herkulliselta. Poika kuuluu samaan heimoon, Tonttu tietää, maistuu laatikko. Ei ole kansallinen ruokaperinne kokonaan kadonnut, vaikka tyttö ilmoittaakin haluavansa jouluna sushia ja pikkuporkkanoita, ei mitään laatikoita.

Poika pohtii, josko jotenkin voisi paistaa viidenkymmenen kilon kinkun. Talon mies on empimättä ajatusta kannattelemassa. Tonttu miettii, josko joskus on muinaismammuttisika moista kinkkua kantanut.

Tonttu innostuu jouluruokien ajattelemisesta ja  laittaa leivinuuniin tulet.  Porkkanoitakin kaapista löytyy ja ryynejä. Tonttu kiehauttaa porkkanapalat ja keittää sakean ohraryynipuuron. Se on parasta porkkanalaatikon höystettä, Tonttu tietää. Samaan syssyyn se päättää alustaa leipätaikinan.


Uunista huoneeseen leviää paistuvan ruisleivän huumaava tuoksu. Tonttu on kielensä polttaa, kun malttamattomana haukkaa vasta uunista otettua reikäleivänreikää.

Tonttu sulkee silmänsä. Siinä seisoo Mummi esiliinassaan leivintuvan pöydän ääressä. Mummi painaa Tontun pienen käden taikinan päälle. Tontun mieleen painuu ikuisesti leipätaikinan tuntu, kotipellon kasvattama siunaus. Tottuneet kädet muotoilevat reikäleivän. Tonttu seisoo vieressä pallin päällä pikku essu edessä, huivi paksujen lettien peittona. Pieni käsi pusertaa  jauhoihin kastettulla lasilla reiän keskelle leipää.

Taivaallinen on maku, Tonttu tuumaa ja tuikkaa voinokareella höystetyn leipäpalan ohi kulkevan Talon miehen suuhun. Talon mies murahtaa. Kohta se on napsimassa liinan alta lisää, Tonttu tietää.


Siltä varalta, että lukijankin suu alkaa napsaa, Tonttu laittaa jutun jatkoksi helposti leivottavien reikäleivänreikien ohjeen.  Tonttu ei ole kokeillut leipästen onnistumista sähköuunissa, mutta ei epäile, etteikö onnistu sielläkin. Leivinuunissa tulee kuitenkin niin niin hyvää. Aah.
Tontun pellavaiset reikäleivänreiät
Ohje on Tontun mukaelma erään Myllyn parhaasta ruisleipäjauhopussista.

Tontun pellavaiset reikäleivänreiät
  • Sekoita litraan reilusti kädenlämpöistä vettä 1,5dl pellavansiemenrouhetta. 
  • Lisää valmista  myllyn parasta ruisleipäjauhoseosta puolisentoista litraa. Sekoita alkuvaiheessa lisättyihin jauhoihin reilu pussillinen kuivahiivaa. Huolehdi siitä, että astia on lämmin ja alusta  taikina paksuhkoksi puuroksi. 
  • Anna kohota tiiviin kannen alla puolitoista tuntia lämpimässä paikassa esim. leivinuunin päällä.
  • Taputtele taikinanasta parin sentin paksuinen levy hyvin jauhotetun laudan päällä. Ota levystä juomalasilla pikku "sämpylöitä", nostele pellille. Jauhoja ja pistele.
  • Nostata tunnin verran. Paista kuumassa uunissa (250˚C) parisenkymmentä minuuttia. Ja nauti herkullisen levitteen tai voin kera. Muita leivänpäällisiä ei taatusti kaivata. Tonttu ei usko, että maailmassa mitään yhtä hyvää on olemassakaan.
Tyttö paistaa pipareita. Talon mies on arkkitehdin roolissa ja piparitalo numero 2 kohoaa keittiössä. Joulupukin puuhissa ovat, Tonttu tietää, eipä siis tuosta sen enempää.

Tonttu lykkää porkkanalaatikot uuniin ja painuu saunan löylyihin. Joulu, se tulee sittenkin.

ps. Leivänpaiston ja -maiston ohessa Tonttu muistaa taas leivättömiä lähimmäisiä ja ehdottaa, että yhteisestä leivästä riittäisi kyllä jaettavaksi. Yksi mahdollisuus on sivuston alusta löytyvä Tontun puuropata, johon roposensa voi laittaa oman maan avun tarpeessa olevien kansalaisten hyväksi. Tonttu toivoo, että sille mahdollisesti osoitetut tervehdykset menisivät suoraan puuropataan.

Leipää merien taa voi lähettää esim. Toisenlaisen Lahjan muodossa. Sopii varmasti esimerkiksi mummoille ja kummeille, Tonttu uskoo.







Tontun kalenterin eettiset periaatteet löytyvät luvusta Talsan Tontun joulukalenteri 2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti