lauantai 3. joulukuuta 2011

3.joulukuuta "Pullaa leipova Tonttu"


Tonttu on selvinnyt kokonaista kaksi joulukuista päivää karjahtelematta. Lapset ja Talon mies mitään ole huomanneet.

Koettelemuksitta ei ole selvitty, Tonttu myöntää. Illanhämyssä Tontun otsalamppu ei toimi, koiran perävalonkin vilkutus on vaivaista. Tontulla keittää: Kuka on TAAS jättänyt lamput yön yli palamaan. Käräjillä nähdään.

Messu ei ehdi alkaa, kun Tonttu muistaa lupauksesta. Viis lampuista. Näkee sitä hämärissäkin. Ennenkin on nähty. Kuusi valaisee tien kotiin.

Tyttö tarttuu imuriin oma-aloitteisesti. Tonttu ymmärtää yskän: kavereita on paljon ja pennosia joululahjoja varten on haalittava. Tyttö ehdottaakin shoppailukierrosta. Tonttu arvelee kulutusjuhlan triumfiraatin käyneen viikonloppua kohti entistä vallattomammaksi ja kieltäytyy kohteliaasti kuljettajan kunniasta.

Tonttu päättelee että kotitöiden suhteen suorista imperatiivi-ilmauksista on paras luopua tykkänään. Enemmän tulosta digisukupolven suhteen saanee epäsuoralla päivittäisellä nettineuvonnalla. Poika ripustaa taas pyykkiä.

Tonttu lämmittää leivinuunin ja leipoo pullaa. Talon mieskin tykkää. Pipareita tekisi mieli, mutta haperon taikinan kaulitseminen ei Tonttua inspiroi.

Tonttu päättää kokeilla jotain uutta. Jospa pullat ja piparit voisi pistää samaan pakettiin. Tonttu keksii hyvän idean. Siltä varalta, että lukijakin innostuu leipomaan Tonttu jakaa uusimman joulureseptinsä vapaasti koeteltavaksi..

Tontun jouluiset piparipuustit

  1. Valmista puolen litran pullataikana - ohje löytyy joka jauhopussista. Maitoallerginen voi käytä vettä. Laktoosihommelit lienevät kaikille tuttuja. Pullataikinasta voi huoletta unohtaa kananmunat. Voitelun voi tarvittaessa hoitaa maidolla tai vedellä.
  2. Nostata taikina normaaliin tapaan ja jaa se kahtia. Kaulitse taikinamöykky jauhotetulla leivinalustalla levyksi ja voitele (voilla tulee parasta) huolella reunoja myöten.
  3. Sekoita 1 dl fariinisokeria tai raakaruokosokeria (muscovadoa, josta tulee Tontun mielestä parempi ja voimakkaampi maku), 1-2 tl neilikkaa, inkivääriä, kanelia ja kaardemummaa sokerin sekaan ja lisää ripaus vaniljasokeria. Sekoita seos huolella ja ripotettele taisaisesti voidellulle pullalevylle.
  4. Korvapuustien muotoilulle jokaisella lienee omat konstinsa. Helpoin tapa on rullata taikina, leikata se parin sentin viipaleiksi ja nostaa pellille joko pystyyn ja painaa sormella keskeltä sormella (perinteinen puusti) tai kellalleen ja piilottaa "häntä" kiekon alle. Tonttu itse harrastaa tyyliä, jossa levy taitetaan kahtia, täytteet jäävät sisään. Leikataan 2 cm:n suikaleiksi, jotka pyöritetään kierteelle kuin ennen vanhaan pumpulangat. Kierre kieputetaan kiekoksi ja häntä piilotetaan kiekon alle. Jos paloitteluun ei ole aikaa, kääräise taikina pakettiin, leikkaa saksilla pinnalle väkäsiä ja käännä rullan päät pitkon alapuolelle
  5. Voitele pullat, lisää reippaasti raesokeria päälle ja nostata. Paista hyvässä leivinuunin lämmössä (sähköuunissa 250°:ssa) Tonttu vakuuttaa, että pullasta tulee parasta leivinuunissa, jos sellainen on vaan käytettävissä.
Tontun löpistessä puhelimessa käry käy. Palovaroitin pillastuu. Uunista leviää kitkerä tuoksu. Uuni ei ole ärhäkkä, vaikka emäntä onkin, Tonttu tietää. Leivinuunissa paistettaessa valmista tulee hetkessä. Tonttu lykkää toisen pellillisen paistumaan ja keittää Talon miehelle kahvit. Talon mies pistää poskeensa pullan jos toisenkin. Tonttu odottaa jännittyneenä kotikriitikon kommenttia. Talon mies katsoo Tonttua ihmeissään ja makustelee. Pitäiskö tässä olla jotain erikoista?

Yläkerrasta kuuluu kirkas, puhdas laulu, "O Holy Night". Kyynel vierähtää Tontun silmäkulmaan. Siunattu teinienkeli, kiitollinen Tonttu ajattelee.

Tontun kalenterin eettiset periaatteet löytyvät luvusta Talsan Tontun joulukalenteri 2011.

4 kommenttia:

  1. 3.12. on hyvä päivä leipoa pullaa ja jostain syystä muotoilu on aivan samaa käsialaa tontun kanssa. Hymyilyttää :D Tontun parhaat joulupiparit resepti leviää facebookissa. Perinteet kunniaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos reseptistä!Aion kokeilla pikimmiten. Ai että rupesikin tekemään mieli pullaa...

    VastaaPoista
  3. Tontun joulupullaresepti vaikuttaa herkulliselta, täytyypä kokeilla. Myös pienet tonttupojat ovat tontusta tietämättä leiponeet ensimmäiset joululeipomukset: pipareita valmistaikinasta naapurin lasten kanssa. Kaksi äitiä ja viisi lasta, joista neljä alle viisivuotiasta ja yksi ekaluokkalainen. Puolessa tunnissa tuloksena neljä pellillistä jos jonkin muotoista piparia, laskematon määrä taikinaa pienissä masuissa sekä yllättävän vähän sotkua. Ehkä ensi kerralla sitten itsetehtyä suvun perinnetaikinaa tai sitten ei, voisi olla turhan herkullista ja vaikeasti kaulittavaa pienille käsille. T.Tonttupoikien äiti

    VastaaPoista
  4. Naamakirjaan osallistumattomat toivat ladata Tontun parhaat piparit osoitteesta:
    http://www.stubb.fi/leivinuunireseptit12.htm

    Hyviä leivontahetkiä.
    T. Tonttu

    VastaaPoista