torstai 8. joulukuuta 2011

8. joulukuuta "Ei Muumitaloa lukita yöksi"

Talon mies katsoo keittiön ovelta, kun Tonttu vatkaa kuumeisesti sokerikuorrutetta. Taas se on iskenyt, Tontulle tauti. Jokavuotinen jouluhulluus.

Talon mies ei malta pitää näppejään erossa projektista vaan esittelee kernaasti erinomaisia sokerisaumaus- ja tomusokerirappaustaitojaan. Tontun hommaksi jää seinämaalin värjäys ja vastaavana mestarina toimiminen.

Raskasta on työmieheksi värväytyminen Tontun mestaroimalla tontilla. Tonttu vaatii talon miestä milloin sahaamaan otsalautaa pienemmäksi, milloin siirtämään kattoikkunaa toiseen paikkaan. Talon mies on monissa liemissä keitetty mies, joka ei vähistä hätkähdä. Kärsivällisesti Talon mies liimailee palasia toisiinsa Tontun tärkeilystä välittämättä. Johan nousee muumitalo harjaan. Seinä muuttuu siniseksi. Tonttu hykertelee. Katto kruunaa komeuden.

Tonttu suosittelee, ettei lukija vielä hurraata huutele. Työmaalla edetään nimittäin sangen verkkaista tahtia. Kattohuopa on tilaamatta ja itse talon asukkaatkin kovin hengettömän oloisia. Vielähän tässä on aikaa, Tonttu ajattelee ja nostaa Muumitalon sivummalle keittiön sydämestä.

Tonttu katsahtaa keittiöön. Sisäilmaongelmitta ei suju tämäkään projekti, Tonttu toteaa. Tomusokeripussi on lotjahtanut lattialle ja kuorruttanut kaakelit tanssiparkettikuntoon. Muumitalonsinistä on pesualtaat täynnä ja pikkuisen muuallakin. Sinisiä sokeripiskuja lienee teräksisissä ruokailuvälineissä vielä perinnönjaossakin, Tonttu huokaa hävitystä selvitellessään.

Tekevälle sattuu, Tonttu kuittaa ja muistuttaa tyttöä tiskikoneen tyhjentämisestä. Kohta, Tonttu tietää, on vuosien kuluessa yhä vain pitenevä ajan määre.

Muumikirjallisuuden eksperttinä poika tutkistelee talontekelettä tarkasti. Kellari puuttuu. Ja vielä yksi ovi, poika toteaa. Tonttu  muistaa Muumimamman ruusupenkit.

Tonttupojat ovat Tontun kuuleman mukaan saaneet jo oman muumitalonsa. Tonttu vakuuttaa, ettei minkäänlaista plakiointia tapahdu, mutta hoksaa, että tikkaatkin ovat unohtuneet. Mitäs kautta Muumi nyt pääsee karkaamaan? Mihinkähän tässä vielä joutuu, Tonttu huokaa. Karkkikauppaan hammaslääkärin kautta, vai miten se nyt oli? Tonttu arvaa.

Muumitalo odottaa värin kuivumista ovet levällään.

ps. Kuvia on tässä vaiheessa turha toivoa. Keskeneräistä työtä ei näytetä. Sen sijaan Tonttu paljastaa, että lieriönmuotoisen piparin paistaminen kyllä kekseliäältä onnistuu, vaikka näppinsä siinä herkästi polttaa. Hommaan sopiva apuväline on perhekoon kaikenlaiseen vaivaan auttava yleislääkepullo, joka löytyy sopivasti tyhjänä Talon miehen kaapista.

Tontun kalenterin eettiset periaatteet löytyvät luvusta Talsan Tontun joulukalenteri 2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti