keskiviikko 7. joulukuuta 2011

7.joulukuuta "Muistitesti"

Muumitalo lojuu palasina keittiön tasoilla. Palasina on myös Tontun muisti maailmalla.

Töiden jälkeen Tonttu kiiruhtaa kaupungille asioimaan. Kotimatkalla Tonttu soittaa pojalle ja kysyy, onko poika ottanut postin. Puhelun katketessa Tonttu on jo autuaasti unhoittanut, mitä poika on sanonut.

Tonttu soittaa hammaslääkärille. Hammaslääkärin numero on muuttunut. Kynää ja paperia ei ole, mutta kyllähän tuon nyt muistaa, Tonttu uskoo. Kun hammaslääkärin vastaaja on kolmannen kerran luetellut uuden numeron eikä Tonttu edelleenkään tiedä, minne soittaisi, sitä alkaa huolestuttaa.

Lapsuudenkotinsa puhelinnumeron Tonttu kyllä muistaa. Nuorena Tonttu muisti isänsä kaikkien entisten autojen rekisterinumerotkin vuosikaudet. Nykyisin on omakin tarkistettava.

Kaikenlaista tarpeetonta krääsää sitä on tullut muistiin talletettua, Tonttu ajattelee. Ihmekös se, jos kovalevy tulee täyteen.  Puhelinnumeroita muista kukaan, Tonttu epäilee, mutta ystävien syntymäpäivät kyllä unohtuvat harmillisen usein. Tonttu katsoo kännykkäänsä. Siellä ovat numerot. Kännykän jos hukkaa, koko elämä on kateissa, Tonttu miettii.

Tonttu etsii netistä muistitestin ja vilkaisee ohjetta. Sanoja pitää lukea ja painaa mieleen ja kirjoittaa, se äkkää ja painaa Aloita testi -painiketta. Sanoja lappaa ruutuun toisensa perään. Tonttu tuijottaa tyrmistyneenä: nytkö se jo alkoikin. Noin vaan, ilman esipuheita.

Testin jälkeen Tontun pää on tyhjä. Mitään ei tule mieleen. Kahden minuutin aikana Tonttu muistaa neljä sanaa. Testi jatkuu. Tonttu kehittelee muistisääntöjä sanojen muistamiseksi, mutta ei hetken päästä enää muista, mitä on muistanut.

Ruutu lupaa testin tulokset tuossa tuokiossa. Tonttu puristaa hiirtä rystyset valkoisina. Jokohan alzheimer on iskenyt toden teolla? Testin mukaan Tontun lähimuistissa ei ole mainittavaa vikaa, mutta mikäli omaiset ovat huolissaan, on syytä hakeutua jatkotutkimuksiin.

Tonttu katsoo ulos pimeään talvi-iltaan. Miten mahtaa olla? Ovatkohan omaiset ja ystävät huolissaan?
--

Hyvin on pullat uunissa käytösrintamalla, Tonttu ehtii tuumata, kun tulostin tekee tenän. Jouluposti on jumissa laatikon uumenissa ja Tontun pipo alkaa kiristää. Jonkun on täytynyt käydä räpelöimässä rakkinetta. Syyttävä sormi kääntyy tyttöön. Tyttö ei tiedä asiasta mitään - tästäkään asiasta. Tonttu kuulustelee poikaa. Kukaan ei ole tehnyt mitään. Itsekseen tulostin vaan jumittaa.

Tontun sappi kiehuu. Viimeinkin kun on tulevinaan valmista, ei sitten tulekaan. Mistään ei tule mitään, eikä mikään onnistu. Tolkku siinä menee tavallisellakin tontulla, Tonttu harmittelee. Tonttu painelee varmuuden vuoksi kaikkia nappuloita ja kas, tulostin päättääkin ryhtyä yhteistyöhön.

Tonttu hipsii keittiöön. Jospa pipareilla lohduttelisi karkealla käytöksellä turhan tähden löylyytettyjä perheenjäseniä. Se  katselee piparipalasia ja arvelee, että johan toki niistä Muumitalon rakentaa. Jokohan ihan täksi jouluksi? Tonttu arvailee. Tyttöä ei näy missään.

Tontun kalenterin eettiset periaatteet löytyvät luvusta Talsan Tontun joulukalenteri 2011.

1 kommentti:

  1. Tonttu voi käydän kurkkaamassa pikkutonttujen kotia koristavan muumitaloluomuksen naamakirjan ihmemaasta...ainakin isomman pikkutontun mielestä sillä on tosi taitava äiti. :) T.Tonttupoikien äiti

    VastaaPoista