lauantai 24. joulukuuta 2011

24. joulukuuta "Jotain vanhaa, jotain uutta"

Tontun selviää jouluaatosta vanhalla rutiinilla. Koko perhe änkeää vieretysten sohvalle kuulemaan joulurauhaa suomeksi ja ruotsiksi. Koira erehtyy ensimmäisenä rauhan rikkojaksi ja rutisee uhkaavasti portaalla häntäänsä keikuttavalle kissalle kesken arvokkaan tilaisuuden.
Jotain uutta joulu tuo tullessaan. Tyttö valmistaa lounaalle sushia. Yhdessä keittiössä puuhaillessa Tonttu tiedustelee tytön mielipidettä Tontun adventtilupausten toteutumisesta. Tyttö sanoo kiertelemättä, että paremminkin olisi voinut mennä. Poika arvelee, ettei Tontun yllätysten piilotteluakaan ole ihan puikkoihin mennyt. Kolmanteen päivään asti sujui hyvin, poika sanoo. Sitten vähän niinkuin into lopahti.

Tonttu tietää, että perhe on oikeassa. Ei ole Tontussa puhtia kuin ennen vanhaan. Toisaalta, Tonttu ajattelee, näinhän sen kuuluukin olla. Hyvät ja käyttökelpoiset perinteet siirtykööt suvussa eteenpäin. Tarpeettomat ja paljon aikaa ja energiaa kuluttavat tavat hyljättäköön, Tonttu neuvoo. Ajat muuttuvat.

Tonttu toteaa, että yli kuudensadan yllätyksen jälkeen sen päähän ei kerta kaikkiaan pälkähdä enää mitään. Niinpä se nyt suosiolla jättää joulutontun hommat tähän ja kutsuu tehtävään uuden polven, jolla alkaa olla jo Tontun näkemyksen mukaan erinomainen tuntuma tonttuna toimimiseen. 

Tonttu uskoo, että uusi polvi on ottanut opikseen Tontun toilauksista ja osaa välttää joulunodotuksen katalimmat karikot. Joulusta tulkoot tuleville polville rauhan ja ekologisen kuluttamisen juhla, jonka eteen ei hikoilla hampaat irvessä eikä uupumuksesta sänkyyn kaaduta uuden joulun jo kolkutellessa nurkilla.

Tonttu katselee tähtikirkasta jouluyötä tonttinsa kulmalla suuren joulukuusensa alla. Yhtä arvokasta ja ihmeellistä joululahjaa ei ihminen voi saada kuin kodin lämpö ja omat rakkaat ihmiset. Tonttu lähettää rakastavan jouluhalauksen jokaiselle lähimmäiselle, joka tänä jouluna on sen tarpeessa. Se ajattelee pikku tonttujaan ja isompia ja Talon miestä. Ja itseäänkin. Se tuntee syvää sydämestään suurta kiitollisuutta.

Jokainen on jouluilonsa elämän koettelemusten tai kompastusten keskellä ansainnut ja armosta saanut. 

Tonttu ajattelee heitäkin, joita elämä juuri nyt kohtelee kohtuuttoman kaltoin ja jotka ovat sitä iloa vailla.

Tonttu nostaa katseensa kohti taivasta. Tähti lentää. Toivoa, Tonttu toivoo. Joulun rauhaa.

--

Tontun viisi vuotta sitten aloittama joulukalenteriblogisarja on tullut tiensä päähän, Tonttu uskoo. Toisin kuin silloin, nettikalentereita löytyy nykyisin joka lähtöön, Tonttu tietää. Se uskoo, että ihmiset kyllästyvät kaikkeen aikanaan. Se tietää, että uskolliset lukijat tulevat kaipailemaan tonttublogiaan, mutta lohduttelee, että huonomuistisimmat voivat sentään lukea vanhoja kalentereita uudelleen.

Muissa yhteyksissä Tonttu saattaa palata foorumille, kun erityistä aihetta ilmaantuu. Tonttu kiittää jokaista lukijaa saamastaan tuesta ja kannustuksesta ja toivottaa kaikille siunattua uutta vuotta 2012.



Tontun kalenterin eettiset periaatteet löytyvät luvusta Talsan Tontun joulukalenteri 2011.

1 kommentti:

  1. Suuri kiitos Tontulle tästä menneestä viidestä vuodesta.Joulukalenterin mukana on tulut pohdittua monen monta ajatusta arjesta ja juhlasta. Sellaista elämä on, kiirettä, touhua, kompastelua ja pysähdystä. Ylös nousemista ja kaiken uudelleen kokoamista. Jos ei muuten niin ajatuksissamme tuemme toinen toisiamme näissä jokapäiväisissä toimissamme ja tiedämme; olet lähellä jos apua tarvitsen.

    VastaaPoista