torstai 22. joulukuuta 2011

22. joulukuuta "Talvipäivänseisaus"

Tontun päivä kuluu ite eestään. Kaikki kestää. Ihmekös tuo jos hitaasti kulkee, Tonttu miettii. Talvipäivä on pimeimmillään.

Kaupassa Tonttu tekee ruokaostoksia, hypistelee ja kuljeskelee edestakaisin. Ostaa kotitaloudelle uuden paistinpannun. Ruusukimpun. Lukee tytön kirjoittamaa lappua ja soittaa tytölle tarkistaakseen ruokatarpeita ja jääkaapin sisältöjä.

Tyttö on ihmeellisen kärsivällinen, Tonttu ajattelee soittaessaan neljättä kertaa einesten perään. Tonttu hymyilee. Talon mieheltä mitään kannata kysellä, Tonttu arvelee. Hermostuu vaan  kesken tärkeiden toimiensa, että mitäs nyt taas soitellaan. Toista on naisten keskeinen yhteisymmärrys.

Siinä kuluu Tontun aika, vaikka mihinkäs sitä kiirettä pitää. Ollaan vaan ja möllötellään - lomalla. Ehtii sitä vielä kotonakin olla. Kaupassa on muitakin, mutta se ei Tontun sielunrauhaa hetkauta. Se hidastaa entisestään askelta ja ajattelee, että hidas kassa saisi tässäkin kaupassa olla, ettei tarvitsisi perässätulijoiden jalalta toiselle vaihdella ja huokauksia päästellä Tontun pakatessa huolella ja hartaasti jouluruokiaan kasseihin.

Tonttu katkoo kuusenoksia takapihalta joulukukkasetelmaa varten. Se pujottelee hartaana ruusuja kuusen- ja katajanhavujen sekaan. Astuu askeleen taas ja ees ja tutkailee tulosta.

Tonttu kääntelee maljakkoa tuuman vasempaan ja puoli oikealle, kunnes löytyy täydellinen asento, jossa kukat ovat kauneimmillaan Tontun omasta ruokapöytäpaikasta katsottuna. Maistuu paremmalta leipä ja puuro kukkia katsellessa. Tonttu sytyttää kynttilän ja istahtaa nojatuoliin vanhoja kuvalehtiä selailemaan. Ihan uusilta näyttävät. Ehkä ovat jääneet syksyn höpäköissä lukematta tai sitten Tonttu ei muista.

Talon mies törmyyttää pihasta tupaan hymyssä suin. Se on sitten talvipäivänseisaus, Talon mies sanoo. Huomenna alkaa kevät. Tonttu selittää kärsivällisesti Talon miehelle, että kevät alkaa vasta kevätpäiväntasauksesta. Mutta huomenna päivä pitenee, Talon mies penää.

Talon mies on oikeassa. Huomenissa, Tonttu miettii, on yksi valoisa minuutti enemmän aikaa  jouluvalmisteluihin. Tonttu haukottelee ja päättää, että siinä on aivan riittävän hyvä syy jättää kaikki loput jouluvalmisetlupuuhat huomiseksi. Mahtaako tulla pitkäkin minuutti? Tonttu miettii ja muistaa, että ainakin lasten minuutit kuluvat jouluaattoa odotellessa normaalia hitaammin.

Tonttu toivoo, että kaikki lukijat käyvät hyvissä ajoin yöpuulle, eivätkä turhia yökaudet netissä notkua. Siis levänneenä kohti valoisampaa huomista, Tonttu toivoo. Viimeinen rutistus odottaa.







Tontun kalenterin eettiset periaatteet löytyvät luvusta Talsan Tontun joulukalenteri 2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti