maanantai 12. joulukuuta 2011

12.12. "Aina valmiina"

Tonttu hilaa kinttujansa vuorenrinnettä ylös. Talvipäivän aurinko pinnistelee lahjoittaakseen pilvien lomasta viimeiset valonsäteensä.

Lyhyt on päivännäkö, Tonttu aavistaa. Vuoren korkeimmalta laelta Tonttu katselee tuttua maisemaa. Leppäveden selkä on nostanut ohkaisen jääkannen suojakseen.

Helppoa on Tontun kulkea. Pakkanen on kovettanut lumiselle polulle Talon miehen eiliset askeleet.

Tonttu ryystää lounaskeiton ja katsastaa päivän lehden. Älypuhelinkauppa kukoistaa pörssikursseista ja eurokriiseistä välittämättä. Tonttu ihmettelee, miten viisaat insinöörit eivät saa valmistumaan sen vertaa älykästä luuria, että ostajaan saisi himpun viisaamman käyttäjäjärjestelmän ladattua.

Ei ollut tätä ongelmaa entisaikoina, Tonttu miettii. Ei kuljettu metsiä ja mantereita luurit korvalla. Ei osattu uneksiakaan. Lapsetkin saattoi pelotta laskea maailmalle ilman paikanninta.  Tänä päivänä koiratkin pinkovat  hirvien ja jänöjussien perässä geepeeässät suristen. 

Teinit lörpöttelevät kesken oppitunnin ja hymiöt siirtyvät viereisiin pulpetteihin. Voi tätä maaliman menoa, Tonttu huokaa.

Sylivauvasta alkaen katselevat isiensä kapuloista puuhapetet ja muumit, mulisevat maamoillensa ja paapoillensa ja heiluttelevat pieniä popojansa musiikin tahtiin. Siitä se alkaa, Tonttu tietää, alituinen varallaolo.

Puhelin on jokaisen mummon ja alakoululaisen taskussa. Kokouksissa hiljennetyt laitteet tärisyttävät käsilaukkuja, kun Siina tai Joona ilmoittaa ottavansa jääkaapista voileivän. Kassajonoissa päivitetään sosiaalisia profiileja. Busseissa ja junissa kaikki pääsevät teinibileisiin, ottavat osaa Kaisu-tädin sairaskertomukseen ja todistavat x:n ja y:n kohtalokasta välienselvittelyä.

Luuriin vastataan elokuvissa, koulun joulujuhlissa. Vessassakin istutaan kuin partiopojat, Tonttu tietää.
Talon miehen puhelin soi takuuvarmasti juuri sillä hetkellä, kun Talon mies on saanut ruuan lautaselleen, Tonttu nyreilee.

Tonttu katselee ulos. Lintulaudalla käy vilske, valomerkki on tullut. Laudan alla tepastelee tärkeänä komea fasaanikukko kolmen seuraneidin kera (- jos jollakulla on tarkempia tietoja fasaanien perhepolitiikasta, valistakoot Tonttuakin). Tonttu ihailee lintujen uljasta astuntaa.

Koiraa lienee parempi olla ulos päästämättä, Tonttu arvelee. Fasaanikukkoa ei joulupöydässä ole tarkoitus tarjoilla.


Tontun kalenterin eettiset periaatteet löytyvät luvusta Talsan Tontun joulukalenteri 2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti