keskiviikko 21. joulukuuta 2011

21. joulukuuta "Riskinsä kullakin"

Lööpeissä kerrotaan, että joulupipareissa piilee vakava terveysriski. Tonttu on ihmeissään. Mitä kummaa pipareihin on ilmestynyt? 
Vika on Tontun kuuleman mukaan kanelissa.Tonttu ajattelee, että jos piparit ovat niin vaarallisia kuin väitetään, koko Tontun sukukunnan pitäisi aikoja sitten olla kadonnut sukupuuttoon maan päältä. Tonttu muistaa, että vuosien varrella se on useita kertoja unohtanut kanelin pois piparitaikinastaan. Ehkä siinä piilee Tontun suvun pitkäikäisyyden salaisuus.

Tontun perheessä ensimmäinen piparitaikina ilmestyy salaperäisellä tavalla jääkaappiin adventin tienoilla. Harvemmin taikina ehtii kokonaan leivotuksi  tulla. Suurin osa Tontun perhekunnasta kun kuuluu piparigalluppien taikinaosaston kannattajiin.
Tonttu ajattelee lukemattomia piparitaikinoita, joita Tonttu, Tontun äiti ja Tontun äidinäiti ovat suurille perheillensä leiponeet. Tonttu on jälleen tänä jouluna onnistunut kuluttamaan loppuun neljä piparitaikinaa. Yhtään piparia ei taida jouluna enää purkin pohjalta löytyä, Tonttu epäilee. Miten lie kaikkoavat? Muumitalo sentään töröttää yhä pystyssä. Ruusupenkitkin ovat paikallaan, kas kummaa.

Tonttua epäilyttää mokona joulupipareista vouhottaminen. Taas on joku saanut vettä myllyynsä. Tonttu uskoo vakaasti, ettei minkäänlainen jouluinen eväs kohtuullisesti nautittuna jalkoja kenenkään alta vie.

Koulun käytävässä Tonttu kuulee, kuinka vaarallista joulu, varsinkin joulusiivous saattaa olla. Varpaat voivat tohinassa murtua ja kädet mennä sijoiltaan. Päänsäkin on joku kolauttanut. Tonttu kehottaakin kaikkia terveytensä säilyttämisen nimessä välttämään kattoja ja kaapinpäällisiä nuohoavia liikuntamuotoja, ellei akrobatia satu kuulumaan jokapäiväiseen osaamiseen. Viisainta on antaa villakoirien vapaasti juoksennella sohvien alla turhien mustelmien ehkäisemiseksi. Kynttilöitä sytyttelemällä  ja valoja himmentämällä pölypallerotkin kummasti muuntuvat osaksi kalustusta.

Joulun suurimmat terveysriskit lienevät joulun viettämisen taidoissa, Tonttu arvelee. Ei osaa enää kaukosäädinaikaan syntynyt sukupolvi kynttilöitä oikeasta päästä sytyttää vaan päreensä polttaa vaaroja aavistamatta. Stressi kaataa tänäkin jouluna monen monta perheenäitiä uupuneena vuoteelleen jouluaaton tuoksinassa, Tonttu pelkää. Taakkansa alle kuukahtaneet voivat siunata, että ensi jouluun on vielä sentään 366 päivää. Jokunen perheenjäsen saattaa stressiänsä hukuttaa liialliseen jouluglögin nautintaan, Tonttu murehtii.

Tonttu tulee siihen tulokseen, että viisainta on unohtaa hetkiseksi jouluinen hössötys ja riskialttiit joulupuuhat tykkänään. Se ottaa Talon miehen kaveriksi ja lähtee elokuviin. Kunnon komedia on sopivaa lääkettä töhinän ehkäisyyn. Jospa nauru pidentäisi ikää - kanelista huolimatta.


Tontun kalenterin eettiset periaatteet löytyvät luvusta Talsan Tontun joulukalenteri 2011.

2 kommenttia:

  1. Piparitaikinan syömisperinne senkun jatkuu pikkutonttujen parissa...pienempi ei ymmärrä miksi hyvää kaulittua taikinaa pilataan painamalla siihen muotteja vaan hermostuu äidilleen ja paiskaa pikkukaulimen ja muotit lattialle. Parempaa on kun ottaa pienillä sormilla reunasta kiinni ja pala kerrallaan laittaa iloisesti hymyilevään suuhun. Isompi tonttupoika sentään painaa aikansa possuja ja muumeja ja hyvillä mielin syö loput taikinat. :)
    T.Tonttupoikien äiti

    VastaaPoista
  2. Tonttu iloitsee pikkutonttujen onnistuneista piparipuuhista ja perinteen mukaisesta maistelusta. Kyllä sitä taikinaa pikkutonttujenkin jäljiltä joskus jää vähän paistettavaksi, kun kasvavat. Tai sitten hävikki muuttuu vaan suuremmaksi. Mutta, Tonttu lohduttaa, siihen käy avuksi suurempi piparitaikina.

    VastaaPoista