maanantai 5. joulukuuta 2011

5.joulukuuta "Tammerkosken sillalla"



Tonttu arvelee, että positiivisen mielentilan säilyttämiseksi kannattaa välillä vaihtaa maisemaa. Ties vaikka oma maa mansikaksi muuttuisi.

Tonttu saa Talon miehen houkuteltua ostosmatkalle läntiseen provinssiin, jos vaikka Talon mies uudet talvikengät löytäisi. Paria reipasta tonttupoikaakin tekisi mieli tapailla.

Tonttu vaeltelee ison tavaratalon osastoilla tytön toivelista on taskussa. Jotain pitäisi kai ostaakin. Mitä se mahtoi olla? Tonttu katselee kummissaan ympärilleen. Tavaraa on joka lähtöön, mihin sitä kaikkea mahdetaan tarvita?

Leluosastolta löytyy kaikenlaista. Tiikeriä ei näy. Muotivaatteteisiin puetut kirkuvat lapset juoksevat vihaisten äitien kannoilla itkien toteutumattomien toiveidensa perään.

Talon mies haluaa kahvia. Kahvikupposella saisi marketista koko kahvipaketin.

Tavaratalossa on hyvät liukuportaat, Tonttu ajattelee. Hitaasti matelevilla portailla kerroksesta toiseen valuessaan ehtii ihmetellä, minne sitä oikein ollaan matkalla ja miksi. Mallinuket hymyilevät naamioiden takaa pikkumustissaan ja verkkosukissaan.

Tonttu katselee ohikulkijoiden kasvoja. Mitä on itsekunkin jouluun valmistautuvan kansalaisen naamion takana? Toiveikkuutta, iloa ja onnellista odotusta? Ehkä jopa riehakasta juhlan toivetta.Vai ahdistusta, uupumusta, tuskaa ja epävarmuutta tulevaisuudesta, jonka jokaiset uutiset saavat kuulostamaan yhä vain kurjemmalta.

Tonttu ostaa pari muumipiparimuottia. Talon mies ei osta mitään. Liikennevaloissa Talon mies vilkaisee kenkiään. Mitään uusia kenkiä ostaa tarvitsee, Talon mies tuumaa. Yhtään reikää ei ole entisissäkään. Eipä niin, Tonttu tuumaa, laastia ja kipsiä ei lasketa.

Tammerkosken sillalla talvinen tuuli tuivertaa. Tonttu ei löydä lapastaan. Se on pudonnut johonkin niistä vieraan kaupungin lukuisista liikkeistä, joita Tonttu on kolunnut joulun tunnelmaa etsiessään. Hyvä käsine, Tonttu suree. Talviaurinko paistaa yhä alempaa. Tontulla on nälkä. Käsiäkin paleltaa.

Johan tätä on nähty,  tuumaa Talon mies ja Tonttu huokaa helpotuksesta. Tonttu ja Talon mies ajelevat joulukuisessa kuutamossa kohti kotia. Tonttu muistaa pienen tonttupojan, joka katsoo loistavin silmin ostoskeskuksen suurta joulukuusta. Pieni sormi hipaisee roikkuvaa joulupalloa. Riemullinen hymy leviää poikasen kasvoille. Salli meidän tulla lasten kaltaisiksi, Tonttu toivoo. Todellinen ilo ei maksa mitään.

Tonttu vaipuu ajatuksiinsa. Kotipihan kuusi toivottaa tervetulleeksi. Kuusen latvassa kumottaa kuu.

Tontun kalenterin eettiset periaatteet löytyvät luvusta Talsan Tontun joulukalenteri 2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti